O ARTA FRUMOASA

martie 18, 2009 at 09:25 (mestesuguri si indeletniciri, modelarea lutului)

dsc022941

Pentru realizarea produselor, lutul trece prin anumite faze de pregatire, prelucrare si finisare , care sunt specifice produselor care se realizeaza si zonelor geografiice in care se produc.
Lucrate cu mana sau utilizand roata olarului, produsele de ceramica pastreaza intotdeauna proportiile corespunzatoare destinatiei, asigurand si un aspect placut si elegant.
Prelucrarea lutului se întâlneste in zonele de deal, in special unde nu sunt conditii favorabile pentru dezvoltarea agriculturii, fiind influentata de caracteristicile materiei prime existente in zona si de existenta pietei de desfacere, cu ocazia târgurilor organizate cu diferite prilejuri.
Ceramica,in special vasele din lut ars, reprezinta unul dintre atributele remarcabile ale civilizatiei stravechi, marturie stand numeroasele descoperiri arheologice.
Ceramica lucrata cu mana, realizata din lut negru, este lustruita in exterior. Din ceramica se pot obtine articole ca : ulcioare,cani,farfurii, vase de flori, oale si obiecte decorative.
In scopul realizarii impermeabilitatii, cana se imbrica cu un decor lustruit, asigurându-se astfel îmbinarea utilului cu frumosul.
Una dintre cele mai puternice traditii din Romania si forma de reprezentare a culturii ei bine pastrate de-a lungul timpului, care a rezistat la influenta curentelor moderne. Prelucrarea ceramicii consta in extragerea si curatarea lutului, modelarea vasului, uscare, decorare, arderea acestuia intr-un cuptor special si apoi pictat in functie de specificul fiecarei zone.

Reclame

Un comentariu

  1. Ana-Maria Duca said,

    Interesant de ştiut cum se produc vasele din lut. Se poate lucra cu lut şi pe pânză? Adică, poţi face un tablou sau ceva de genul cu lut?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: